Duurzaamheid en het klimaat zijn twee thema’s die inmiddels onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Wie aan het klimaat denkt, denkt aan de natuur. En daar komen de bomen om de hoek kijken. Hout is wereldwijd het meest gebruikte bouwmateriaal. Biologisch, cyclisch, energie-efficiënt en milieuvriendelijk. Duurzaam hout, waar we bij Tafelsmaak alles van weten, kan een belangrijke bijdrage leveren aan klimaatdoelstellingen. In dit artikel zoomen we in op de feiten van duurzaam hout.
Europees koploper als het gaat om duurzaam hout
Nee, we hebben het niet over het Nederlands elftal. Nederland is namelijk Europees koploper wat het gebruik van duurzaam hout (83%) betreft. Leden van de Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) importeerden over 2022 zelfs 90% duurzaam geproduceerd hout. In Nederland zijn we voor ongeveer 85% van onze houtbehoefte afhankelijk van import.
We importeren vooral hout uit Europa (76%), gevolgd door Zuid-Amerika (13%), Noord-Amerika (8%), Azië (2%) en Afrika (0,7%). Vrijwel al het hout waar Tafelsmaak mee werkt is afkomstig uit Europa.
Bosbeheer: hout op een verantwoorde manier geoogst
Je mag hout de ‘duurzaamheidsstempel’ geven als het uit bossen afkomstig is die duurzaam worden beheerd. Bij deze vorm van beheer wordt het hout op een verantwoorde manier geoogst, zodat de bosfuncties in stand worden gehouden. Het hout waar Tafelsmaak mee werkt is afkomstig uit goed beheerde bosgedeelten in Europa. Het gaat om een verantwoorde boskap met een zogeheten FSC-keurmerk. Het FSC-programma staat garant voor wereldwijd behoud van onze bossen aan de hand van verantwoord bosbeheer.
Boscertificering zorgt ervoor dat wordt aangetoond dat het bos duurzaam wordt beheerd. Wereldwijd is 435 mega hectare van het bosoppervlakte gecertificeerd. Dat is slechts 20% van het totaal aan bos waar hout wordt geoogst.
Binnen Europa is het percentage gecertificeerde bosoppervlak gelijk aan ongeveer 47% van het Europese bosareaal. Certificering neemt toe, maar we hebben nog een lange weg te gaan.
Keurmerken: FSC-, PEFC-, MTCS-, Keurhout- en STIP
Ontbossing neemt op jaarbasis maar liefst 15% van de wereldwijde uitstoot van CO2 voor zijn rekening, waarmee de rol in klimaatverandering zodoende groot is. Duurzaam hout voorkomt dit. Het is dus van belang om duurzaam hout te gebruiken, wat kan worden herkend aan de FSC-, PEFC-, MTCS-, Keurhout- en STIP-keurmerken.
Al deze keurmerken zorgen ervoor dat bossen middels verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven, met bescherming van en respect voor onder andere planten, dieren, de lokale bevolking en (bos)arbeiders.
Daarnaast betekent een keurmerk dat hout wordt geoogst met behoud van het bos middels herbeplanting. Het hout wordt overigens tot aan de consument gevolgd, gekoppeld aan het keurmerk.
Hergebruik van hout
In de inleiding werd al genoemd dat duurzaam hout cyclisch is. Hout kan dus terugkeren of een tijdskring vormen. De duurzame oplossing die hieraan kleeft is onder meer het hergebruiken van een houten meubel. Bij Tafelsmaak geven we vooral massief houten tafels een tweede leven.
Buiten het feit dat je een kwalitatief hoogwaardig product terugkrijgt, betreft het een duurzaam en milieuvriendelijk proces. Bij een opgeknapt meubel hoeft er minder (nieuw) hout verworven te worden en is er in de productie en afvoer weinig tot geen afval.
Dankzij een gecombineerde behandeling met olie en (erna) lak, kan jouw tafel of meubel weer minimaals 25 jaar mee!